50 jaar Lamborghini: feestelijke taarten en een presentatie van de Lamborghini Egoista

In 2013 bestond het Italiaanse automerk Automobili Lamborghini 50 jaar. Het jubileumfeest werd in mei van dat jaar groots gevierd, met als hoogtepunt de introductie van het meest geavanceerde Lamborghini model aller tijden: de Lamborghini Egoista, dat speciaal voor dit evenement ontworpen werd door de wereldberoemde Italiaanse autodesigner Walter de Silva (1951).

In 1963 werd in opdracht van Ferruccio Lamborghini (1916-1993), die tot dan toe een succesvol tractorfabrikant was en daarmee een behoorlijk kapitaal had vergaard, een nieuwe autofabriek gebouwd in de Italiaanse plaats Sant’Agata Bolognese. De bedoeling was om snelle sportauto’s te gaan produceren. Vanaf dat moment ging Lamborghini de strijd aan met zijn concurrent Enzo Ferrari (1898-1988), en met succes!

Met goed gevolg

Het succes van Lamborghini begon met de Lamborghini 350 GTV, die in datzelfde jaar gepresenteerd werd tijdens de alom bekende Autosalon van Genève, waar dit prototype veel indruk wist te maken, zowel op de aanwezige autoproducenten als op het grote publiek. De zege werd gevierd met een feestelijke taart. In de decennia die volgden zijn er een groot aantal Lamborghini-modellen op de markt gebracht, waaronder de Lamborghini Miura (1966-1973), de Lamborghini Silhouette (1976-1977) en de Lamborghini Gallardo (2003-2014). Bovendien zijn er door de jaren heen diverse conceptmodellen gecreëerd. Deze modellen worden in de regel niet in productie genomen.

Jubileumfeest gevierd met taarten

Na vijftig voorspoedige jaren voor Lamborghini was het tijd voor een groot jubileumfeest, dat maar liefst vijf dagen duurde. Er werden onder meer Lamborghini-rally’s georganiseerd, waarbij alle Lamborghini-fans uitgenodigd waren. Overal waren stands aanwezig, waar onder meer sportauto-taarten met chocoladevulling werden aangeboden. Dit is heerlijk gebak, dat in Nederland bij jeEigenTaart verkrijgbaar is. De reusachtige sportwagen-taart die op een feestelijk gedecoreerde tafel naast de Lamborghini Egoista was geplaatst, bevatte vijftig brandende kaarsjes en wist – samen met deze unieke conceptauto – de show te stelen. Kortom, het was een zeer geslaagd evenement.

Futuristisch model

Ook de Lamborghini Egoista was bedoeld als showmodel. Dat betekent dat dit model niet in productie is genomen. De Egoista was speciaal ontworpen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Lamborghinifabriek. Dit prototype, dat gebaseerd is op de Lamborghini Gallardo, heeft een futuristische uitstraling: het model lijkt dan ook op een rijdend straalvliegtuig. De Lamborghini Egoista beschikt namelijk over een eenpersoons-cockpit en ook de lampen van dit prototype doen denken aan een vliegtuig.

Snel accelereren

Hoewel de Lamborghini Egoista een supersnelle sportwagen is, worden de snelheden van een echte straaljager gelukkig niet behaald! Dit conceptmodel is echter wel in staat om heel snel te accelereren: binnen drie seconden wordt al een snelheid van 100 km per uur bereikt. Deze exclusieve sportwagen was jarenlang als showmodel in het Museo Lamborghini te bezichtigen. Volgens ontwerper Walter de Silva ligt de marktwaarde van de Lamborghini Egoista op 117 miljoen dollar.